Raif Karvan
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. Genel
  4. LİDERLİK DURUŞU-3

LİDERLİK DURUŞU-3

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

LİDERLİK DURUŞU-3

(İLETİŞİM)

Lider duruşunda üçüncü özellik iletişimdir. Etkili iletişim tekniklerini bilmek ve uygulamak lider olmanın önemli bir özelliğidir.

Liderin iletişim duruşunda ilk adım aktif dinlemedir. Lider dinlemede yargılarını ve zihninden geçenleri askıya almalıdır. Muhatabının anlatmak isteğine odaklanmalı ve onu anlamaya çalışmalıdır. Liderin bu tavrı, muhatabına önem verdiğini, muhatabına değer verdiğini gösterecek, bu lidere saygınlık olarak yansıyacaktır. Lider dinlerken sadece kelimeleri değil, ötesini de duymaya çalışmalıdır. Muhatabının ne söyleyeceğini de tahmin edebilmelidir.

Liderin iletişim duruşunda ikinci adım açıklıktır. Lider basit ve sade konuşmalıdır. Karmaşık ve jargonlu cümleler kurmamalıdır. Yabancı dil kökenli ve teknik kelimelerden kaçınmalı ve detaya girmekten sakınmalıdır. Sade fikir ve söylem etki yaratır. Buna geçmişte yaşanmış bir hatıratımla örnek vermek isterim.

Rahmetli Süleyman DEMİREL bir seçim gezisinde kürsüden nutuk atıyor. Diyor ki “İktidarımızda, barajlar, köprüler, yollar yaptık. Bundan sonra da yapmaya, sizin hizmetinizde olmaya devam edeceğiz.”

Alkışlar, ıslıklar arasında bir vatandaşın sesi duyulur!

“Yaptın da bubanın parasıyla mı yaptın?”

Demirel bu sesi duyar ve hemen kürsüden elini kaldırarak cevap verir.

“Senin bubanın parasını da koysak, üstüne benim bubamın parasını da koysak yeter mi? Tabii milletin parasıyla yapcaz. Biz böyük işler yaparız. Bubalarımızın parası, böyük işlere yetmeeez.”

Liderin iletişim duruşunda üçüncü adım hikâye anlatımıdır.

Lider verdiği mesajı bir anekdotla hikayeleştirerek etkili kılabilir. Hikayeleştirme de metaforlar, kıssadan hisseler, paradokslar kullanabilir. Bazen bir şiir okuyarak bu mesaja anlam yükleyebilir ve mesajı etkili hale getirebilir.   

Liderin iletişim duruşunda dördüncü adım uyarlamadır.

Lider vereceği mesajı kitleye göre uyarlamalı ve mesaj verdiği kişi veya toplumun değerleriyle ters düşmemelidir. Lider herkese aynı dili kullanmalıdır. İlmi siyaset ögrenmelidir. Toplumun değerleriyle vereceği mesajı dengelemelidir.                                  

Liderin iletişim duruşunda beşinci ve son adım etkilemedir.

Lider söylediklerinin ardında güçlü bir neden anlatabilmeli, söylediklerinin nedenini açıklayabilmelidir. Neden söylediğine inandığını belirtebilmeli ve anlatabilmelidir. Çevresine ve dinleyenlerine İlham vermelidir. Lider tavırlarıyla, vizyonuyla insanları etkileyebilmelidir.

Değerli Okurlarım,

Liderlik duruşu yazı dizimin sonuncusu olan görünüm yazısında buluşmak üzere,

Sağlıkla Kalın!

Mehmet Raif

LİDERLİK DURUŞU-3
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Haberite.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!